Romana|English
Acasa
Scurta prezentare
Introducere
Statut
Proiect FIR
Actiuni
Curriculum
Corala Mundi
Festivitati
Venituri
Buget
Aprecieri
Recunostinta
Contact
Forum
Fapte-AFAR
Numarul de vizitatori hit counter

Introducere
Denumire: Fundatia “TEZAURUL SACRU AL RELIGIILOR”

Email:  sacredtreasure2033@yahoo.com
Web: www.sacredtreasure.org

Introducere

            Situatia juridica: Fundatie legalizata prin Sentinta Civila nr. 147 din 20 septembrie 1994, emisa de Judecatoria sect. 1 Bucuresti, România. Este persoana juridica nonguvernamentala, fara coloratura politica.
            Initial fundatia s-a numit “CASA RELIGIILOR” si a avut ca membri fondatori pe Marcela Ghiulbenghian, Flor Pomponiu si Alfred Hârlaoanu. La doua luni de la legalizare, fundatia si-a schimbat numele în “Muzeul Mondial al Religiilor”, modificare consemnata de Judecatoria sect. 1 Bucuresti în sedinta sa din 17 noiembrie 1994.
            Din motive personale, în noiembrie 1996, domnii Flor Pomponiu si Alfred Hârlaoanu renunta la calitatea de membri fondatori, fundatia ramânând pâna azi, cu unicul fondator: Doamna Ec. Dipl. MARCELA GHIULBENGHIAN, presedinta si al Consiliului de Administratie al “Asociatiei pentru Pacea Religiilor din România (A.P.A.R.) si asociatiei “Femei pentru Activitati Pozitive, Toleranta si Educatie” (F.A.P.T.E.), ambele cu sediul în Bucuresti.
            În octombrie 1997, Fundatia “Muzeul Mondial al Religiilor” îsi schimba denumirea în Fundatia “Tezaurul Sacru al Religiilor”, noua denumire reflectând mai fidel obiectivul si scopul final al organizatiei: organizarea si functionarea unui FORUM INTERNATIONAL al principalelor Religii ale umanitatii. Judecatoria sect. 1 Bucuresti a înregistrat aceasta modificare în sedinta sa publica din 27 octombrie 1997.
            Obiectivele si scopul Fundatiei “Tezaurul Sacru al Religiilor” au plecat de la convingerea personala a fondatoarei ca exista unul si acelasi Dumnezeu pentru toata suflarea omeneasca si ca prin credinta în Dumnezeu toti oamenii sunt fratii si fiii Lui Dumnezeu, membri cu drepturi egale si depline ai comunitatii umane, care pe pamânt au venit cu toti (din diverse straturi de lumina sau din iad) la o scoala unde la diversele încercari la care suntem supusi ne încarcam cu lumina sau cu întuneric (cu +sau cu -) Dumnezeu însa ne spune ca pe toti ne asteapta la EL. Textele sacre care exista pe pamânt sunt Legile universului pe care Dumnezeu le-a facut cunoscute la toate populatiile pamântului prin diverse texte sacre fiecarei tari, continent, populatii dupa înaltarea sa spirituala.
            Pornind de la acest deziderat, Fundatia si-a propus sa realizeze, pe plan local, national si mondial unirea eforturilor tuturor credinciosilor, a conducatorilor lor spirituali, indiferent de nationalitate, rasa sau religie, spre un dialog permanent, o conciliere generala si durabila în spirit de toleranta si ajutorare frateasca, spre binele întregii societati.
            Fundatia nu si-a propus sa inventeze sau sa promoveze doctrine, ierarhii sau elite, ci sa realizeze si sa dezvolte relatii interreligioase bazate pe armonie, dialog si întelegere. Nu si-a propus sa creeze vreo fuziune între Biserici sau Religii, ori sa practice un sincretism religios, ci prin proiecte social culturale si religioase comune, sa realizeze o cunoastere, o apropiere, un dialog permanent care sa duca la hotarâri comune.
            În conditiile de azi, când în lume au loc zeci de conflicte sociale, etnice, militare etc. – multe din ele având si un fond religios – consideram ca religiilor le revine un rol important în evitarea acestor conflicte, a integrismului si fundamentalismului.
            În realizarea obiectivelor fundatiei am pornit de la premiza ca toate religiile importante sunt obligate si interesate sa se implice în lupta împotriva distrugerilor umane, alienarii si deteriorarii spirituale, deoarece este imposibil sa-L slujesti pe Dumnezeu fara sa slujesti pacea, fara sa aduci o contributie în viata altuia, fara sa-l consideri frate pe cel de alta religie, etnie, de alt sex, cultura, vocatie, caci fara dragoste nimic nu e.
            Realitatea lumii contemporane arata necesitatea urgenta a unei cooperari interreligioase pentru a contribui la înlaturarea spectrului violentei generat de mai multi factori: frustari economice, somaj, saracie, marginalizarea unor grupuri de oameni chiar din sânul propriei comunitati etc., dupa cum exista violenta generata de motive politice pe care unii oameni interesati o folosesc în scopuri personale, fundamentalism religios (datorat juramintelor diferitelor canoane ale fiecarei religii).
            Am mai avut în vedere si faptul ca toate religiile importante predica si vorbesc despre pace, iar oamenii religiilor sunt chemati sa slujeasca omul, slujind pacea. Este nevoie deci, ca înainte de orice, între principalele religii ale lumii sa se creeze o încredere reciproca, un respect mutual si toleranta. Iar un cadru organizat pentru realizarea acestor deziderate îl poate oferi “Forumul International al Religiilor” (F.I.R.) preconizat a se constitui si functiona în România, la Bucuresti.
            Doamna Marcela Ghiulbenghian – fondatoarea “Tezaurului Sacru al Religiilor” este de religie crestin ortodoxa si cunoaste ca dialogul religiei crestine cu celelalte religii provine chiar din esenta crestinismului, care este eminamente o religie a dialogului. Între crestinism si celelalte religii exista diferente esentiale si semnificative dar, în acelasi timp, se gasesc si multe elemente comune, asupra carora dialogul este posibil.
            Teme ca: omul si lumea, problema vietii cotidiene practice, întelegerea reciproca si cooperarea între religii etc. pot contribui în maniera substantiala, la oprirea razboaielor religioase, care sunt o parte trista a credintei. Iar în al doilea rând, dialogul interreligios poate contribui la reconcilierea popoarelor si la promovarea idealurilor de libertate si pace în lumea actuala, la o cultura spirituala unica, bazata pe votul reprezentantilor delegatilor oficiali ai religiilor.
            Vizitând România, Înalt Prea Sfintia Sa Kesisian împreuna cu Presedintele Armeniei Der Petrosian si sotia acestuia si având un prim contact cu Înalt Prea Sfintia Sa, doamna Marcela Ghiulbenghian a aflat ca la nivel international acest dialog permanent al religiilor era de dorit.
            Fiind unul din Presedinti si moderator al Consiliului Ecumenic al Religiilor de la Geneva si încurajând aceasta lucrare, s-a aratat încântat de idee.
            Facând cunoscut proiectul, idea de dialog permanent al reprezentantilor religiilor si Prea Fericitului Parinte Teoctist, având si binecuvântarea acestuia, doamna Marcela Ghiulbenghian a cautat pentru a se putea materializa aceasta frumoasa idee, sa cumpere un teren mare pentru a fi donat unui viitor Centru al tuturor Religiilor.
            Fiind de profesie economist, om de afaceri si fara o cultura religioasa solida, începe sa se instruiasca spiritual, citeste Biblia si surprinsa total, vede ideea de dialog în Noul Testament în Cap. 21, pamântul cumparat descris în Cap. 22 si îsi da seama ca este lucrarea Lui Dumnezeu si nu ideea ei.
            În vederea realizarii obiectivelor si scopului Fundatiei s-a plecat de la ideea de a realiza, în primul rând, o apropiere si cunoastere între credinciosii diferitelor religii, Biserici sau etnii din România.
           - O prima realizare a fundatiei a fost înfiintarea A.P.A.R., care are ca membri fondatori reprezentanti ai majoritatii religiilor ca presedinti de dogme si ai confesiunilor din România, secretarul general fiind Parintele Prof. Univ. Dr. Stan I. Alexandru. (vezi sectiunea actiuni cu galerie foto)
            Separat, ori în colaborare cu A.P.A.R. au fost realizate mai multe actiuni, programe, vizând cunoasterea si apropierea dintre credinciosi. Dintre acestea amintim:
          - deschiderea oficiala în data de 24 noiembrie 1995 a A.P.A.R. ce a avut loc la Sala de Conferinte Internationale (vis-à-vis de Ambasada S.U.A. pe str. Batistei, unde au participat reprezentanti ai tuturor cultelor din tara noastra, care au fost încântati de aceasta initiativa. Au participat: ambasadorul Israelului, ambasadorul Palestinei, presa, alti ambasadori si diferite personalitati. Foto 1.
         - Organizarea, finantarea, regizarea unui spectacol muzical-religios sustinut de formatii apartinând comunitatilor etno-religioase din România. Si-au dat concursul formatii reprezentând 12 etnii si 8 comunitati religioase care a avut loc la Sala Palatului Bucuresti, în 4 februarie 1995, intitulat “A Ta este Împaratia si Puterea”, la care au participat reprezentanti ai tuturor religiilor din România. Spectacolul a fost televizat si mediatizat.
         -  În anul 1996 s-a realizat în mai, primul Concurs muzical religios al tuturor cultelor din România “A Ta este Împaratia si Puterea” . Concursul s-a realizat pe 5 domenii:
-          Creatie muzicala
-          Interpretare muzicala
-          Creatie literara
-          Interpretare literara
-          Pictura
S-au acordat diplome si premii în bani. Concursurile si spectacolele au avut loc la Palatul Pionierilor. Juriul a fost ales din reprezentanti specialisti din toate etniile si religiile.
-          În anul 1997 în mai, a avut loc concursul Muzical “Corala Mundi” care a fost televizat si mediatizat ca o reusita întrucât reprezentantii tuturor religiilor au luat parte în juriu la creatie sau la spectacol.
-          În urma deschiderii pentru dialog a reprezentantilor religiilor, conducerea Fundatiei si Asociatiei APAR au hotarât si au organizat decernarea diplomelor pentru convergenta spirituala si a medaliilor pentru cooperare în dialog interreligios.
-          Cu forte proprii, sau în colaborare cu alte institutii, au fost organizate simpozioane pe diverse teme:
a)     “ Convergenta Culturilor si Civilizatiilor: islamism si crestinism” – în colaborare cu ambasada Republicii Islamice Iran la Bucuresti (noiembrie 2000);
b)     “Stiinta si Religia – un dialog esential în sprijinul societatii” în colaborare Comisia Nationala România pentru UNESCO si APAR, în perioada mai-iulie 2003.
-          anual s-au initiat cursuri de cunoastere si educatie religioasa sub forma de expuneri, dialoguri, mese rotunde, concursuri, ce au avut loc la Clubul de femei F.A.P.T.E. si unde au fost invitati reprezentanti ai diverselor religii si Biserici din România;
-          tot anual –dar si cu alte prilejuri – au fost sponsorizate sau chiar organizate spectacole, serbari etc. la Case de copii, Centre de plasament (“Lizuca”, “Luminita” etc.) sau la Centre sociale pentru adolescenti, ori penitenciarul de maxima siguranta “Rahova” – sectia Minori si tineret. Cu acest prilej s-au donat asistatilor, cadouri individuale (îmbracaminte, încaltaminte, aparatura electronica, rechizite etc.) dar si pachete individuale cu diverse dulciuri.
Pentru popularizarea obiectivelor si scopului fundatiei, dar si pentru contacte de cunoastere si colaborare, fondatoarea dar si alti membri au participat la diverse manifestari religioase internationale dintre care amintim:
-          octombrie 1996 – Budapesta – “Conferinta Mondiala privind Religia si Pacea” – (WCRP) –Europa – 7 persoane;
-          martie 1997 – Londra – Oxford: Conferinta “International Interfaith Concil” – 2 persoane;
-          august – septembrie 1998 – Bucuresti – A XII-a întâlnire Internationala “Oameni si Religii – Pacea este numele Lui Dumnezeu” – organizata de Sant Egidio – Roma Italia
-          1999 – San Francisco – Adunarea “Initiativa Religiilor Unite” – 2 persoane.

            În decursul activitatii Fundatiei – de aproape 13 ani -, din contactele avute cu reprezentanti ai diverselor religii, Biserici si confesiuni religioase   din tara si mai ales din strainatate, am constatat ca România se bucura de un bun renume spiritual, fiind unanim recunoscuta si apreciata ca un stat pluriconfesional si plurireligios deosebit, care niciodata, în cursul istoriei sale milenare nu s-a confruntat cu probleme interne majore de natura religioasa.
            Pe de alta parte, cunosc foarte bine ca Apostolul Pavel îi îndeamna pe crestini sa pastreze, în acelasi timp, “unitatea Duhului” cu cei dinauntru si “legatura pacii” cu cei din afara (Efeseni 4:3).
            Pornind de la aceste doua considerente, cât si în urma unei experiente personale, s-a nascut ideea înfiintarii în România a unui FORUM INTERNATIONAL AL RELIGIILOR (F.I.R.)
            Intentia si scopul FORUMULUI INTERNATIONAL AL RELIGIILOR (F.I.R.) sunt în principal, încurajarea si promovarea apropierii si cunoasterii mai bine între reprezentantii principalelor religii ale lumii, prin contacte personale organizate si permanente, prin dialog, rugaciuni comune si gesturi profetice care sa ajute la crearea unei noi atmosfere de întelegere si colaborare în lume. La aceeasi masa de dialog si analize, reprezentantii principalelor religii ale lumii vor stabili un mod comun de actiune pentru toti credinciosii, în scopul revigorarii credintei si trairii în Dumnezeu.
            În fata secularismului din lumea de azi, religiile trebuie sa se asigure ca zacamântul credintei în Dumnezeu este proclamat în integritatea sa si sa îl fereasca de interpretari eronate si gresite.
            Toate religiile exprima aspiratia spre bunavointa si întelegere, care se naste din iubire sincera pentru Dumnezeu. Fiecare persoana, fiecare popor îsi poate descoperi vocatia sa autentica în masura în care este în relatie cu Cel care se afla deasupra tuturor si care însoteste toate fiintele umane spre viitorul comun.
            De aceea, în activitatea sa, F.I.R. pleaca de la premiza ca ceea ce uneste pe toti credinciosii din lume – credinta în Dumnezeu – este mai puternica decât ceea ce îi divizeaza.
            Credem ca în urma dialogurilor interreligioase si ecumenice, liderii religiosi, lucrând împreuna, pot constitui un mijloc   pentru promovarea unor solutii de rezolvare a oricaror conflicte, a reconcilierii si pacii.
            Forumul International al Religiilor va fi o adunare permanenta a reprezentantilor principalelor religii ale  lumii, având ca scop realizarea binelui comun. În cadrul acestui Forum ne vom învata unii pe altii si vom învata despre alte religii spre a dobândi o perspectiva si o apreciere clara a adevarului ce se afla în fiecare dintre ele.
            În realizarea F.I.R. am pornit de la considerentul ca astazi migratia globala a persoanelor din toate religiile a dus la amestecarea tuturor, depasind perioada când în lume se puteau delimita foarte clar aria geografica a fiecarei religii. Azi religiile sunt entitati multinationale ce transced guvernele si nationalitatile.
            Pe de alta parte, în interiorul fiecarei religii exista grupuri care se urasc unele pe altele, chiar mai mult decât se urasc religiile între ele.
            În acest context F.I.R. propune tuturor religiilor o “pace temporala”, timp în care sentimentele exclusiviste ale fiecarei religii sa fie “neutre” si fiecare religie sa ofere “la schimb” ospitalitatea sacra si toleranta în propria sa traditie. Si pe masura ce se va veni în contact cu viata sufleteasca a persoanelor din alte religii se va descoperi o inima noua si Dumnezeu va fi acela care va face pace între religii, descoperindu-le un nou sentiment: afectiunea între religii, fara ca acesta sa fie un pacat. Astfel, laolalta, religiile vor descoperi un nou nivel de interactiune.
            Precizam ca în activitatea Forumului International al Religiilor nu va fi vorba de un sincretism religios, ci acesta va fi o organizatie care îsi propune sa apere si sa dezvolte credinta curata a miliarde de credinciosi de pretutindeni, sa promoveze cunoasterea autentica si respectul reciproc dintre credinciosii de diferite apartenente si orientari religioase sau spirituale. Convergenta pietatii, a respectului reciproc si a armoniei trebuie sa devina o realitate a noului secol si mileniu în care traim, pentru binele umanitatii întregi.
            În cadrul F.I.R. colaborarea dintre religii se va întemeia pe valorile comune de origine sacra legate printr-o etica globala vizând promovarea pacii între religii si actiuni comune în fata nevoilor globale urgente.
Ne exprimam speranta ca prin F.I.R., religiile lumii vor reusi sa depaseasca intoleranta sau ignorarea reciproca si sa se ajunga la respectul reciproc si cooperare, Forumul International al Religiilor devenind în acest fel un creator de pace.
            La baza activitatii Forumului International al Religiilor se vor respecta – printre altele – urmatoarele principii de baza cum ar fi:
1.      Recunoasterea ca exista mai multe cai prin care oamenii au dobândit un simtamânt al sacrului;
2.      Fiecare religie va fi vazuta si acceptata ca o cale valida catre mântuire;
3.      Se va acorda respect tuturor religiilor, fiecare urmându-si propria cale sacra si practicând ritualurile specifice;
4.      Dialogul interreligios din cadrul F.I.R. nu va fi subiect de impunere a filozofiei unei religii contra filozofiei altei religii, ci un loc de întâlnire comun unde reprezentantii religiilor  pot dialoga si decide asupra unor actiuni comune ce se vor întreprinde pentru binele oamenilor;
5.      Forul International al Religiilor nu va crea niciodata o noua religie iar reprezentantii religiilor în Forum nu vor fi obligati sa participe la vreun ritual ori supusi prozelitismului, dar toti vor avea de învatat de la celelalte religii.
6.      Forumul International al Religiilor va fi deschis si organizatiilor spirituale, culturale care subscriu pe deplin scopului si principiilor sale si care demonstreaza capacitate si resurse pentru a participa constructiv.
Forumul International al Religiilor propune tuturor religiilor un dialog, o reconciliere si împreuna cu toti participantii va încerca sa creeze o etica izvorâta din principiile religiilor si care sa poata fi aplicata si în lumea nereligioasa. Azi sunt multe si grave amenintari la adresa mediului global: proportia dintre bogati si saraci, rasismul, ura interreligioasa, xenofobia, violenta, avorturile, grija si raspunderea pentru familie, pentru cresterea copiilor, homosexualitatea, consumul si traficul de droguri, prostitutia, traficul de fiinte umane, emigratia ilegala, somajul etc.
Toate acestea fac parte din aceeasi mare problema: cum putem trai împreuna tinând unii la altii, respectându-ne, ajutându-ne!
A sosit timpul ca religiile si persoanele purtatoare de spiritualitate sa ia asupra lor raspunderea în fata acestor amenintari atât de grave.
Natiunile lumii au lucrat – de aproape 60 de ani, pentru pace prin Natiunile Unite.
Religiile nu dispun înca de un forum global pentru dialog, pentru rezolvarea marilor probleme cu care se confrunta omenirea, iar opiniile lor nu sunt auzite. F.I.R. doreste sa fie un model spiritual, un forum continuu si permanent al religiilor, o voce colectiva a eticii care sa se auda peste tot. F.I.R. va fi o autoritate morala religioasa care va exprima punctul de vedere comun al principalelor religii fata de problemele majore cu care se confrunta omenirea. De pe aceasta pozitie F.I.R. va propune forurilor nationale sau internationale (dupa caz) solutii proprii pentru rezolvarea unor probleme de interes general.
În cadrul F.I.R. va exista si un grup de reconciliatori cu echipe de aplanare a conflictelor  si care, la nevoie, se vor deplasa acolo unde trebuie.
Fiecare religie componenta a F.I.R. îsi va asigura resursele financiare si de alta natura necesare acoperirii nevoilor proprii, precum si responsabilitatea de a pune în comun resurse financiare pentru a ajuta la acoperirea nevoilor celorlalte parti.
Pentru început, sediul central al Forumului International al Religiilor va fi amenajat într-un spatiu închiriat la o institutie religioasa sau laica din Bucuresti, iar sali de conferinte exista la Palatul Parlamentului, la Palatul Patriarhiei, Hotelurile  “Lebada”, “Intercontinental”, “World Trade Center” etc. Aceste închirieri ar aduce venituri substantiale României asa cum aduc tarilor gazda si alte institutii internationale.
Un viitor sediu permanent al F.I.R. va fi construit ulterior în apropierea Bucurestilor (comuna Vidra), pe un teren de circa 40 ha, aflat în proprietatea Fundatiei “TEZAURUL SACRU AL RELIGIILOR” si donat F.I.R. Noul sediu va purta numele de:
                                     “CASA DE SLAVA SI ADORARE A TATALUI CERESC”
              “Casa de slava si adorare a Tatalui Ceresc” reprezinta un complex de cladiri care va asigura conditiile necesare pentru buna functionare a Forumului International al Religiilor si care se va edifica dupa începerea activitatilor Forumului.
              Complexul va fi construit pe un teren de aproximativ 20 ha aflat între comuna Berceni si Vidra (jud Ilfov), la circa 7 km de statia de metrou IMGB din Bucuresti.
              Terenul a fost achizitionat si donat Fundatiei “Tezaurul Sacru al Religiilor” de familia Marcela si Jirair Ghiulbenghian. La rândul sau, Fundatia a donat terenul respectiv F.I.R.
              Complexul va cuprinde, în principal, urmatoarele constructii:
-          corpul central, care va fi o cladire cu baza unui patrat având latura de 233 m si înaltimea de 148 m;
-          în exterior , cladirea va avea forma unei piramide echilaterale simbolizând cortul Lui Dumnezeu care se va termina cu o platforma patrata, cu latura de 23 m, pe care se va monta o instalatie de foc continuu, un far care se va alimenta ziua de la soare si va lumina toata noaptea;
-          în interior, într-o sfera cu  stâlpi, va fi construita o sala de întrunire care va avea forma unui cerc înscris într-un patrat. În sala de întrunire, pe marginea ei, vor fi construite  altare pentru fiecare religie, care au la baza texte sacre si care vor fi despartite prin pereti demontabili o data pe luna, când va avea loc adunarea generala a F.I.R.
              Cladirea va avea câte 3 intrari pe fiecare latura, orientate spre cele patru puncte cardinale.
              Tot în interiorul constructiei vor exista: sali de conferinte, birouri, biblioteci, saloane de expozitie, centru de presa, magazine pentru desfacerea obiectelor si cartilor religioase apartinând tuturor religiilor si talmacite în toate limbile, apartamentele pentru ambasadorii tuturor religiilor.
              În interiorul piramidei vor fi construite si amenajate, cu tot confortul necesar, apartamente pentru cazarea ambasadorilor religiilor membre ale FORUMULUI INTERNATIONAL AL RELIGIILOR.
              În cadrul complexului vor functiona: o tipografie si o editura, un centru modern de comunicatii, garaje, spatii comerciale, restaurante cu specific, ateliere si magazine diverse, un centru de sanatate etc.
              Pentru începerea constructiei s-a întocmit P.U.Z.-ul si s-au obtinut toate avizele necesare din partea mai multor institutii centrale de stat: de mediu si ecologie, cultura si culte, pedologie, alimentare cu apa si gaze etc.
La începutul anului 2002, Fundatia a initiat construirea unui sediu de Fundatie si s-a  obtinut autorizatie pentru construire.
Sediul Fundatiei a fost transformat într-un asezamânt religios cu o Biserica la mijloc, închinata Tatalui Ceresc recunoscut de toate religiile lumii, amenajat ca un schit cu 4 chilii, birou, trapeza si un etaj pentru pelerini sau calugari sau nevoiasi, suferinzi etc.
În 16 ianuarie 2005 a fost donat Patriarhiei Arhiepiscopiei Bucuresti cu hramul Sfânta Treime împreuna cu 5 ha teren agricol, din care 1 ha împrejmuit cu zid de 2 m înaltime si cu 350 pomi fructiferi, 100 trandafiri si alti pomi, arbusti floricoli.

Alaturi de schit se afla un aghiazmatar de 20mp.

 

 


Copyright © 2007 - Fundatia "Tezaurul Sacru al Religiilor"